Защо серум? Разликата между серум и крем

Красотата на кожата ни е функция на грижата за себе си, с която заявяваме индивидуалността си във външния свят. Тя е нашият най-голям външен орган и неслучайно всеки от нас иска да се чувства добре в собствената си кожа, защото метафорично и буквално отвътре навън: „Когато кожата ми се чувства добре, и аз се чувствам добре.“

Кожата обгръща цялото ни същество. Тя изпълнява невероятна защитна функция на нашето вътрешно пространство, всички органи, мускули, кости и кръвта, като една от основните й задачи е да предпазва организма да не губи прекалено много вода. Средностатистически всеки от нас е „облечен“ в между 1,5 и 2 квадратни метра кожа, а теглото й е приблизително 20% от теглото на цялото тяло. И както тялото ни е съставено от над 70% вода, така и кожата ни съдържа над 70% вода. 

Водата е жизнено необходима за правилното функциониране на всяка от приблизително 100-те милиарди клетки вътре в нас „най-малката единица на живот“, за междуклетъчното пространство и за повърхностния слой на кожата. Именно благодарение на водата тя запазва еластичността си и изпълнява водещата си функция грижа и защита. Като външен орган кожата постоянно е изложена на силното въздействие на фактори от външната среда като високи и ниски температури, различни замърсители и неподходящи грижи. Най-засегната от тези влияния е кожата на лицето, ето защо тя заслужава да се грижим добре за нея. 

серум_или_крем_за кожа

Хидратация на кожата

Водата в съединителната тъкан на кожата е отговорна за поддържането на добрите нива на колаген и еластин. Оттук се радваме и на резултата – здрав и сияен външен вид, жизнен тонус и прилив на енергия. 

И тъй като хидратацията е основен фактор, най-голяма подкрепа в грижата за кожата дават различните видове серуми. Защо това е така? Серумът, чиято формула е със структура на водна молекула, преминава кожната бариера и това дава възможност ефективно да въздейства на клетъчно ниво. А основният ключ към избора на продукти за грижа за кожата е дълбочината на проникване.

В дълбочина

Формулата на серума е с по-ниско молекулно тегло, което означава, че по-лесно и по-бързо достига до по-дълбоко ниво, до което кремът не може. Молекулното тегло има отношение към интензивната грижа и възстановяване на клетките, но това не е всичко.

Защо серум? 

Действието на серума е с широк спектър за здравето на кожата. Той съдържа висока концентрация на активни съставки, антиоксиданти, пептиди, хиалуронова киселина, подхранващи вещества и витамини, чийто мощен ефект възстановява структурата на кожните клетки. Например при застаряваща, увредена от слънцето или груба кожа серумът е най-доброто решение, връщайки блясъка й, нейната гладкост и еластичност. 

В ежедневния ритуал за красота серумът може да се използва като алтернатива или допълнение на кремовете и лосионите. 

серум_или_крем_в_грижата_за_кожа

Как всъщност действа кремът? 

Хидратиращите съставки в крема образуват бариера, която помага на кожата да остане овлажнена за по-дълго време. В сравнение със серума обаче, той има по-високо молекулно тегло и основният ефект е, че „уплътнява“, тоест реално кремът действа на повърхностния слой на епидермиса. А здравата кожна бариера не се нуждае от покритие за предотвратяване на загубата на влага.

Кое да изберем крем или серум?

Важно е отново да подчертаем основната разлика в състава на тяхната формула и съотвено ефекта им за нашата кожа. Докато серумът достига до клетъчно ниво и възстановява структурата на клетките, кремът създава своеобразна физическа бариера за защита от вредните външни фактори.

козметични_продукти_за_кожа

Серумът може да се използва и сутрин, и вечер, като безспорно ефектът е по-интензивен, отколкото ако разчитаме единствено на крем в грижата за кожата. Нещо повече – в идеалния случай серумът засилва хидратиращото действие на крема. Само няколко капки от този еликсир са достатъчни и неминуемо ще усетим разликата. 

Ежедневната грижа със серум гарантира, че ще изглеждате чудесно дори при резки промени във външната среда, които настъпват с прехода към зимните месеци например. Използвайте серум върху добре почистена повърхност на лицето, преди да нанесете крем, за да сте сигурни, че си давате нужната хидратация. 

При мазна кожа е препоръчително да заложите  само на серум, а при нормална до суха кожа можете да включите като допълнение в индивидуалния режим. 

Със сигурност обаче, серумът се отличава с мощното си действие, което не се среща в никоя друга формула за грижа при увреждане на кожата, справяне с оксидативния стрес и свободните радикали, пигментация, стареене, акне и белези. 

козметични_продукти_в_грижата_за_кожа

Няколко причини да изберем серум:

  • Осигурява по-дълбока и надеждна хидратация.
  • Подобрява еластичността на кожата.
  • Намалява бръчките, вдлъбнатините и уврежданията от слънцето.
  • Възвръща сияйния вид.
  • Подходящ е при чувствителна и  склонна към зачервявания кожа
  • Действа ефективно при пигментация и тъмни петна.

Серумите на BIOMIMIC

Грижа за кожата, вдъхновена от природата, предлага серията серуми и бустери от ново поколение biomimic. Иновативната формула съдържа внимателно подбрани активни съставки, които стимулират защитните функции на кожата, така че да въздействат ефективно на процеса на биологично стареене. 

 

Източници:

1 ~ Serum or Moisturizer? Which skincare is more effective: 

https://barealchemy.com/blogs/news/serum-or-moisturizer-which-skincare-is-more-effective 

2 ~ The Truth About Facial Serums: 

https://www.webmd.com/beauty/features/beauty-smarts-serums-jan13#2 

3 ~ Skincare layering: Not actually about molecular size: 

https://labmuffin.com/skincare-layering-not-actually-about-molecular-size/

Снимка от: NG Skin

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да се публикува.