Грижа за кожата през пролетта

Кожата ни обича постоянството. При промени във факторите от външната среда обаче, задачата й е да се адаптира, за да може по най-добрия за нас начин да изпълнява основната си функция на защитна бариера на тялото.

Като външен орган тя постоянно е изложена на въздействия, като например по-високите температури и влажността навън с прехода между студените дни и пролетта, на която вече се радваме. Към климатичните условия можем да прибавим и съпътстващите сезонни промени в ежедневните ни навици и начина на хранене.

Всички тези промени се отразяват видимо и осезаемо на кожата, като дори могат да отключат неблагоприятен ефект върху цялостното й здраве. Как да се погрижим за нея?

Преход

Именно смяната на сезоните е адаптивният период, в който да предприемем нужните стъпки. Имайте предвид, че ако ние сме готови веднага да излезем и да се наслаждаваме на слънцето навън, то особено кожата на лицето все още е уязвима и се нуждае от повече време и подходящи условия, за да се адаптира. Ето защо е важно да направим този преход плавен за нея.

Време е да празнуваме естествените процеси на обновление и да й помогнем да диша свободно, според индивидуалния тип, разбира се.

Осем съвета за грижа за кожата през пролетта

  1. Почистване

Направете своеобразно пролетно „почистване“ и проверете с какви козметични продукти разполагате – лосиони, кремове, серуми и дори гримове. Освободете се от всичко, което не можете да използвате този сезон. Следващите стъпки ще подскажат какво ви е нужно.

  1. По-леки кремове

Важно е да преминем към продукти с по-лека текстура, за да запазим кожата си добре овлажнена. По-гъстите и плътни кремове и лосиони, на които разчитаме да я предпазят през зимата, през топлите дни могат да повишат омазняването, а това на свой ред да доведе до запушване на порите, появата на черни точки и т.н.

Със смяната на сезоните е възможно да се увеличи производството на себум, което е естествен знак, че кожата иска да отговори на променените външни условия. Можем да изберем подходяща почистваща грижа като мицеларна вода, която да регулира омазняването и производството на себум. Ако усещате, че имате нужда от грижа на по-дълбоко ниво, изберете продукти със салицилова киселина.

Тук е важно да уточним, че дори склонната към омазняване кожа има нужда от грижа. В действителност, ако не използваме крем, тя ще се омазнява още повече, за да компенсира липсата на хидратация.

  1. Добра хидратация

Както вече подчертахме, решението са по-леките кремове, които бързо и лесно проникват в дълбочина. Подходящи в това отношение са продукти със съдържание на хиалуронова киселина – тя доказано подобрява хидратацията и производството на колаген, придавайки еластичност и мекота.

Припомняме и вечния съвет за добра хидратация и освобождаване от натрупаните токсини – вода! По-малко токсини, по-чиста и здрава кожа.

  1. Серуми

Обръщаме специално внимание на серумите, тъй като и за тях важи горното правило за кремовете – можем да изберем вариант с по-лека формула, подходящ за пролетта и лятото. Дерматолозите препоръчват серуми на водна основа, които дават същите резултати, но без да натоварват излишно.

  1. Ексфолиране

Нормално е в преходния период след по-хладните дни да усещаме кожата си по-суха от обичайното. Ето защо тази стъпка е изключително важна, за да можем ефективно да следваме всички останали препоръки на дерматолозите за плавно адаптиране. На помощ са нежните ексфолиращи продукти, които премахват мъртвите клетки, предпазват от запушване на порите и подпомагат цялостното обновяване. Ако усещате, че имате нужда от грижа на по-дълбоко ниво, изберете продукти със салицилова или гликолова киселина. Винаги следвайте индивидуалните си нужди.

Можете да продължите с тези процедури и през лятото (веднъж или два пъти седмично). Бъдете внимателни, тъй като повечето ексфолианти могат да повишат чувствителността заради по-силното слънце.

  1. Антиоксиданти

Особено в периодите, в които се радваме на по-дълги дни и повече слънчева светлина, антиоксидантите са сред най-добрите приятели на нашата кожа. Те я предпазват от UV лъчите и преждевременното стареене, справяйки се със свободните радикали. Локалното приложение на серуми с витамин C например заздравят кожата и я правят по-устойчива на външните въздействия, включително и UV лъчите.

  1. Ретинол

Една вълшебна съставка, която заслужава специално внимание през пролетта. Ретинолът, форма на витамин А, също се слави с антиоксидантните си качества, подпомага отстраняването на мъртвите клетки и възстановява тъканите. Нещо повече – намалява фините линии и бръчките, пигментацията и изравнява тена на лицето.

Това е подходящ момент да използваме ретинол, дори ако досега сме били по-предпазливи с тази съставка, която може да има твърде мощен ефект при по-чувствителна и нежна кожа. „По-топлите месеци позволяват по-често приложение, и колкото по-често използвате ретинол, толкова по-осезаеми ще са резултатите – обновяването на клетките, повишеното производство на колаген, справянето с разширени пори.“, е съветът на д-р Адарш Вижав Мудгил от Ню Йорк.

  1. Слънцезащита

На последно място в този списък, но съвсем не по важност, слънцезащитата е разковничето за здрава кожа, отвън и отвътре. Въздействието на вредните UV лъчи е причина за пигментните петна и всички признаци на фотостареене, като това са само по-леките възможни последствия.

През пролетните и летните месеци е важно фокусът да е върху превенцията, когато избираме слънцезащитни продукти. Използвайте поне SPF 30 фактор ежедневно, не само когато сте на почивка край плажа. Слънцезащитата важи и за грижата за устните.

И ако не можем да контролираме променливите фактори на времето и тяхното въздействие при смяната на сезоните, то със сигурност можем да се погрижим за себе си, за да посрещнем пролетта с жизнена и сияйна кожа!

 

Източници:

1 ~ 13 Ways Dermatologists Change Up Their Skin Care for Spring and Summer:

https://www.thehealthy.com/beauty/face-body-care/skin-care-for-spring-and-summer/

2 ~ How Seasonal Changes and the Weather Can Affect Your Skin:

https://www.allure.com/story/how-seasons-weather-affect-skin

3 ~ 5 Derm-Approved Ways to Transition Your Skincare Routine to Warmer Weather:

https://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/spring-skincare-routine

4 ~ 5 skincare swaps you should be making as the weather begins to warm up?

https://www.businessinsider.com/winter-to-spring-transitional-skincare-routine

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да се публикува.