Спортът и влиянието му върху кожата

За здравето на кожата си обикновено разчитаме на здравословния хранителен режим, на добрата хидратация и, разбира се, на добре подбраната грижа с козметични продукти. Ако искаме да осигурим оптимална подкрепа за цялостното си здраве, включително и за кожата, е важно да включим ежедневния спорт като неизменна част от забързания ни ритъм. 

В тази статия ще обърнем внимание как точно се отразяват редовните физически занимания върху кожата, ефектът в много случаи е наистина зашеметяващ. Ще разкажем също и кога е важно да сме внимателни по време на тренировка. 

Ползи за кожата

В съвременния динамичен свят, в който обаче все повече часове наред оставаме статични пред компютрите, мнозина от нас търсят подходящ и ефективен начин за движение. Насочваме се към спорта и избираме своята физическа активност, мотивирани от желание за положителна промяна подобряване на тонуса, укрепване на тялото, извайване на фигурата, по-малко килограми или дори увеличаване на мускулната маса. Сред многобройните благоприятни ефекти е и здравата, свежа и сияйна кожа.  

Не е изненадващо, че видимо изглеждаме по-добре след тренировка във фитнес залата, след йога клас или джогинг. Тук своята дума казва комбинацията от детоксикация, подобрено кръвообращение и освобождаването на ендорфин, отбелязва д-р Катлийн Куук Суози, асистент професор по дерматология от Медицинския департамент към Йейлския университет. 

Ето и няколко доказани ефекта на спорта върху здравето на кожата, които да ни насърчат да тренираме редовно: 

По-млада и еластична кожа

Физическите занимания могат да облекчат възпаленията в организма. Как се случва това? Чрез мускулните пептиди, които се освобождават по време на тренировка в процеса на протеиновия метаболизъм, отговорни за работата на мускулните клетки. Една от основните задачи на мускулните пептиди е да активират протеиновия синтез в клетките и заложената ДНК информация в тях, подпомагайки функционирането им по най-добрия генетично заложен начин. В допълнение се наблюдава противовъзпалително действие при възпалителни кожни състояния (като розацея), диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Редовните спортни занимания подобряват цялостното усещане за кожата, стимулирайки производството на колаген и нови кожни клетки. Изследване на Университета McMaster в Онтарио, Канада доказва, че мускулните пептиди обновяват вътрешната структура на кожата, тоест правят я по-млада. Добрата новина е, че подмладяващият ефект се отключва, дори ако отскоро сме превърнали спортните занимания в навик. С други думи, никога не е късно да започнем да тренираме.

Детоксикация

Спортът е най-добрият начин да активираме процесите на физическо пречистване на всички органи и системи в организма, което автоматично се отразява и на външния ни вид. Неслучайно усещаме и кожата си чиста, жизнена и обновена.  

При активно изпотяване по време на тренировка чрез редица физиологични процеси се отделя метаболитният отпадък (или т.нар. токсини) от повърхността на кожата, която е и най-големият ни външен орган, не бива да забравяме това. Заради благотворното освобождаващо влияние върху порите можем да забележим изчистване от черни точки и дори облекчаване при акне.


Подобрено кръвообращение

При редовните тренировки се стимулират кръвообращението и притокът на кислород. В резултат до клетките, включително и кожните, достигат повече хранителни вещества и енергия. Заради подобрената работа на сърцето дори най-малките капиляри биват снабдени с повече кръв. Цветът на кожата се балансира, радваме се на здрав и сияен вид. 

Тук е важно да обърнем внимание на възможния ефект при чувствителна кожа, склонна към зачервяване. Заради съдоразширяващото действие и стимулирането на кръвообращението, може да се провокира временно зачервяване непосредствено след тренировка. Но не се тревожете в тези случаи зачервяванията бързо изчезват, а ползите са дълготрайни.

При хронични кожни възпаления като розацея, обаче, трябва да подхождаме внимателно към интензивните натоварвания, тъй като състоянието може да се влоши заради засиленото кръвообращение. След тренировка е препоръчително да се нанасят подходящи серуми, които да облекчат зачервяването.

Освобождаване на стреса

Следващия път, когато се озовете в напрегната ситуация, наблюдавайте физическите усещания в тялото си и неизбежното стягане на всички лицеви мускули. Психологическият и менталният ефект върху здравето не бива да се пренебрегват, като се има предвид, че негативният стрес ни прави по-уязвими и податливи на всякакви външни влияния. 

Редовните спортни занимания намаляват нивата на напрежение чрез освобождаването на хормони като ендорфин и серотонин. Всички знаем, че стресът има директно отражение върху лицето, като дори може да отключи кожни оплаквания като екзема и розацея. И още нещо много важно когато сме по-спокойни, спим по-добре. Добрият и качествен сън е друг ключов фактор за здравето на кожата ни. 

Физическите активности безспорно имат много ползи, но е важно да обърнем внимание на следните практически съвети

  • Слънцезащитата е задължителна при тренировки на открито. За предпазване на кожата от преждевременно стареене използвайте водоустойчиви продукти със SPF защитен фактор, тъй като е по-ефективен при изпотяване. 
  • Хидратация според типа кожа, за да не се допуска изсушаване от ниските температури навън. Избирайте кремове, които не омазняват и са водоустойчиви.
  • Отстранете грима и почистете лицето си преди и след спорт, за да намалите риска от запушване на порите при изпотяване.
  • Вземете мерки при раздразнения и зачервявания, провокирани от триене или натиск в комбинация с изпотяване. Използвайте подходящи средства против изпотяване за частта, подложена на този ефект.

Също така се уверете, че остават сухи сгъвките на тялото вътрешната част на бедрата, областта под гръдния кош (при жените), ингвиналните гънки. Ако тези зони са влажни продължително време, има риск да се развие интертриго (възпаление на кожата, характеризиращо се с болезнено зачервяване). 

  • Почиствайте уредите във фитнеса и постелката в йога залата. Спортуването в общи пространства може да причини кожни възпаления, ако не сте достатъчно внимателни, това обаче не е причина да пропускате тренировките си. 
  • Вземете душ след интензивна тренировка. Не ползвайте общи кърпи и хавлии.

Грижата за здравето ни учи на първо място да поставяме себе си, следвайки индивидуалните си нужди за физическо движение, грижа за тялото и спокойствие за ума. Когато се грижим за себе си, се грижим и за кожата си. 

 

Източници:

1 ~ Sport and skin, is there such a thing as sports creams? 

https://www.lesielle.com/us/blog/sport-and-skin-is-there-such-a-thing-as-sports-creams-70 

2 ~ 10 ways working out can help — and hurt — your skin:

https://www.insider.com/how-does-working-out-impact-your-skin-good-bad-ways-2019-6 

3 ~ Acne and Exercise – what effect does exercise have on pimples and blackheads?

https://int.eucerin.com/acne/article-overview/acne_and_sport_510 

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да се публикува.