Ретинолът, подмладяващ вълшебник

Ретинолът е сред най-популярните и мощни съставки за грижа за кожата. Ако усещате, че кожата на лицето ви има нужда от подмладяващ и обновяващ ефект, подарете й ретинол. Какво е важно да знаете, преди да го включите в ежедневния ритуал за красота?

Витаминът на растежа

Ретинол е форма на витамин А, наричан още витамин на растежа. Любопитен факт е, че това е първият открит витамин, чието широко действие подпомага здравето на кожата и косата, имунната защита, репродуктивната система и зрението.

Съставът на мастноразтворимия витамин А включва близки по структура съединения като ретинол (витамин А1, аксерофтол), дехидроретинол (витамин А2), ретинолова киселина (витамин А – киселина) и много други.

Важно е да имаме предвид, че всички производни на витамин А са част от голямото семейство на ретиноидите, които се отличават с жизненоважните си функции за подхранване на тъканите. В тази статия ще обърнем внимание конкретно на приложението на ретинола, заради което заема почетно място в света на дерматологията.

Подмладяващ ефект

Ретинолът подпомага физиологичните процеси на възстановяване на кожата, придавайки й плътност, здрав и сияен вид. Част от видимите резултати са намаляване на фините линии и бръчки, изсветляване на пигментацията и изравняване на тена на лицето, като дори има доказан ефект при лечение на акне.

Молекулата на ретинола прониква в дълбочина под епидермиса (външния слой на кожата) и достига до дермата – точно тук успява да неутрализира свободните радикали, стимулирайки обновяването на кожните клетки и производството на еластин и колаген. По този начин подобрява плътността на кожата, а всички знаем, че един от естествените признаци за стареене е именно нейното изтъняване.

Антиоксидантно действие

Медицинското приложение на съставките от семейството на ретиноидите, включително ретинола, първоначално е с фокус при лечението на акне заради противовъзпалителния си ефект. С нежното си действие ретинолът отстранява мъртвите клетки, което е ключов фактор при мазна кожа и свръхпроизводство на себум в порите, когато става дума за акне. Благодарение на комедолитния си ефект предпазва от образуването на комедони (черни и бели точки) и пъпки. Също така е верен помощник на добрата хидратация.

Годината е 1980 г., когато научно изследване доказва още по-широкия спектър на действие на ретинола, заради което четири десетилетия по-късно вече е със златен стандарт в съдържанието на продуктите с т.нар. антистареене ефект.

Ретинолът основно се използва при:

  • акне
  • фини линии
  • бръчки
  • пигментни петна и други признаци на фотостареене
  • неравномерен тен
  • мелазма и други видове хиперпигментация
  • разширени пори, причинени от акне, мазна кожа или загуба на колаген

„Това е прекрасна съставка, подходяща за възстановяването на всички типове кожа. В краткосрочен план може да подобри външния вид, чистотата и тена на кожата. Когато се използва за по-дълго време, намалява пигментацията, бръчките и фините линии, усещаме кожата стегната и гладка.“, казва научният специалист д-р Майк Бел.

Правилно приложение

Ретиноидите са сред съставките с най-мощно трансформиращо действие. Важно е да се използват постепенно с надграждащи стъпки и в точната концентрация, за да се избегне рискът от нежелани реакции при изключително чувствителна и нежна кожа.

От всички производни на витамин А в семейството на ретиноидите ретинолът има най-малко странични ефекти, в сравнение например с ретиноловата киселина. При локално приложение кожните ензими преобразуват ретинола първо в ретиналдехид и след това в ретинолова киселина. Този процес на преобразуване на клетъчните нива на кожата продължава няколко седмици.

„Въпреки че ретинолът е с по-меко действие от ретиноловата киселина, в биохимичен план действа по същия начин – просто отнема повече време, докато видим първите резултати.“, категорична е Дана Сакс, асоцииран професор по дерматология към Университета в Мигичан.

Ключът към правилното приложение е в създаването на толерантност на кожата. Повечето експерти препоръчват да се започне веднъж или два пъти седмично с ретинол с концентрация 0.3%. Постепенно може да се увеличи честотата, докато се премине към ежедневна употреба.

Изключително важно е продуктите с ретинол да се нанасят вечер.

Странични ефекти

Възможни са временни реакции като зачервяване, суха и раздразнена кожа, лющене и сърбеж, особено ако за първи път използвате ретинол. В повечето случаи тези странични ефекти отшумяват, докато кожата се адаптира към дълбокото възстановяващо действие, за което обикновено са нужни около две-три седмици. След време тя ще ви е благодарна за търпението!

Ако оплакванията продължават, е важно да потърсите експертен съвет за избор с по-леко действие за вашата кожа. При розацея, екзема и псориазис също е препоръчително да се обърнете към дерматолог, преди да използвате ретинол.

Имайте предвид и още нещо. Рискът от странични ефекти се увеличава, ако нанасяте повече от един продукт със съдържание на ретинол – например за антистареене и акне. Четете внимателно съставките на козметичните средства, които са част от ритуала ви за красота.

Бъдете внимателни

Използвайте подходяща слънцезащита и избягвайте директно излагане на слънце. Ретинолът повишава чувствителността на кожата спрямо слънчевата светлина и това обяснява защо е важно да се нанася вечер.

Също така продуктите с ретинол не се препоръчват при бременност и в периода на кърмене, тъй като високите дози на витамин А могат да причинят увреждания.

Кога да започнем

Естественото производство на колаген в тялото ни започва да намалява нивата си, когато сме на около 25-годишна възраст. Това е периодът, в който е много вероятно да усетим, че кожата ни вече има нужда от повече внимание. Разбира се, всичко зависи и от индивидуални фактори като начин на живот, хранителни навици и генетична предразположеност.

Едно е сигурно – колкото по-рано включим ретинола в режима си за грижа за кожата, толкова повече време ще се радваме на нейния свеж и жизнен вид.

BioMimic препоръчва: 

Нощен крем с ретинол + алое, подходящ за всички типове кожа. Мощен продукт за грижа за лицето, който подпомага производството на колаген и намалява фините линии и бръчки. 

Източници:

1 ~ Experts Weigh In On Why You Need To Start Using Retinol:

https://www.elle.com/uk/beauty/skin/a34974467/experts-discuss-retinol/

2 ~ What is retinol?

https://www.dermalogica.com/blogs/living-skin/what-is-retinol?_pos=3&_sid=6b7a95d32&_ss=r

3 ~ How Does Retinol Work on the Skin?

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-does-retinol-work

4 ~ 13 Facts to Know Before Adding Retinoids to Your Skin Care Routine:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/retinoid-benefits

5 ~ 11 Retinol Myths That Dermatologists Want You to Stop Believing:

https://www.allure.com/gallery/biggest-retinol-cream-myths

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да се публикува.