Кафето и кожата

Кафето безспорно е сред най-популярните напитки в света. Пиенето на чаша ободряващо кафе е ритуал за мнозина от нас, например рано сутрин, което го превръща и в неизменна част от ежедневието ни. Преди да придобие съвременния си статут на събуждаща ароматна напитка, през вековете негово тайнствено величество кафето е откривало широко приложение предимно за медицински цели.

Ако и вие сте сред любителите на кафето, ще е полезно да научите интересни факти за ефекта му върху кожата. Съставките в него имат действие подобно на повечето съставки в дерматологичните продукти – най-вече антиоксиданти. Нещо повече – силно изразеният антиоксидантен ефект се трансформира с метаболитните процеси в тялото, като здравословните качества се увеличават при директно нанасяне под формата на серуми, скрабове, маски, кремове. И не е изненадващо, че кафето се радва на все повече популярност, когато сме дербите на грижата за кожата.

Изобилие от антиоксиданти

Кафето осигурява почти 12 антиоксиданта в подкрепа на цялостното здраве. Те предпазват клетките от влиянието на свободните радикали, като по този начин предотвратяват редица заболявания. Заради благотворния си ефект, с който  забавят преждевременното биологично стареене, се радваме на здрава, гладка и еластична кожа. При възпалителни процеси, като например акне, тяхна е задачата да се справят с оксидативния стрес в клетките. 

В състава на кафето особено важна е ролята на хлорогенната киселина (CGA) като естествен антиоксидант, който възпрепятства клетъчното стареене и подобрява жизнения тонус. Съдържат се и редица други съставки с противовъзпалително, антиоксидантно, антиканцерогенно и възстановяващо действие, включително при възпалителни кожни оплаквания.

Представяме някои от основните съставки в кафето и техния ефект, не само когато го приемаме като напитка, но и при нанасяне чрез козметични продукти върху кожата:

  1. Кофеин

Какво всъщност представлява най-известната съставка в кафето? Психоактивно вещество, което ни събужда и енергизира, но и подпомага менталния фокус и концентрацията. Редица научни изследвания доказват добрия ефект дори при превенция на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер. Освен това кофеинът може да спре увреждането на ДНК клетките чрез въздействието си върху ензимите ATM и ATR. Доказано е и мощното му действие като антираков агент. Кофеинът също така подобрява кръвообращението, което допринася за свежия външен вид. 

  1. Полифеноли 

Благоприятният ефект на кафето върху кожата се дължи и на факта, че то е богат източник на полифеноли. Тази категория фитохимикали естествено се съдържат в растителното царство – набавяме си ги предимно чрез плодовете, зеленчуците, зърнените култури, както и чая и виното. Богатият на полифеноли хранителен режим намалява риска от развитие на хронични възпалителни заболявания като псориазис. 

Представете си само – полифенолите в кафето се отразяват не само на физиологичните процеси на вътрешно ниво в организма, но и на най-големия ни външен орган – кожата.  Силните им антиоксидантни свойства предпазват от оксидативния стрес, предотвратяват клетъчното увреждане и се грижат за микробиома в тялото. Всичко това се отразява и на здравия вид на кожата. 

  1. Кофеинова киселина и ферулова киселина

Специалистите дерматолози подчертават колко е важна слънцезащитата, за да се предпазим от UVA и UVB лъчите. Увреждането при излагане на слънце води до неравномерен тен, изгаряне, преждевременно стареене и много по-сериозни проблеми.

Тук на помощ идват кофеиновата и ферулова киселина, които имат силно изразени антиоксидантни качества. Научно изследване доказва, че когато действат в комбинация, както е в състава на кафето, двете киселини проникват в дълбочина в кожата и предпазват всеки слой от UV увреждане. 

Локалното приложение на двете киселини в комбинация е изключително ефективно – активира регенериращите процеси, намалява възпаленията, зачервяванията и пигментните петна, подобрява външния вид и еластичността на кожата.

  1. Евгенол

Химично съединение, което присъства в състава на редица ароматни подправки като канела, карамфил, индийско орехче, босилек и дафинов лист и, разбира се, в кафето. Имайте предвид, че лечебният му ефект е най-силен, когато се приема, а не при нанасяне върху кожата. Евгенол има широко приложение заради антиоксидантните си, антисептични и анеститични качества, особено проявени при наличие на меланомни тумори.

  1. Гама токоферол

Антиоксидант, който всъщност е основната форма на витамин Е – едно от най-мощните средства за грижа за кожата. Противодейства на свободните радикали, които могат да увредят протеините, липидите и ДНК, тоест прави кожата ни еластична и гладка. 

Кафето и антиоксидантите в него имат многобройни здравословни ползи. В зависимост от индивидуалните нужди, разбира се, препоръчваме да се консултирате с дерматолог, но ето кои са основните ефекти за кожата

 Регулира целулита

Заслугата е на кофеина в състава му, който разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Когато се използва под формата на скраб с кафе например, при ексфолирането се възстановяват епидермалните клетки и се стимулира производството на колаген. 

Антистареене

Помага за намаляване на пигментацията вследствие на излагане на слънце, премахва зачервяванията и изглажда фините бръчки. Любопитно изследване, проведено в Япония, установява директната връзка между пиенето на кафе и облекчаване на признаците на фотостареене на кожата. 

Успокояващ ефект

И ако се радваме на енергизиращия му ефект като напитка, то на локално ниво действа с обратен ефект – балансира и успокоява. Това се дължи на противовъзпалителното действие на антиоксидантите в състава му, най-вече на хлорогенната киселина. Това е причината за успокояващия му ефект дори при случаи на акне, като за приложението му е най-добре да се обърнете към специалист. 

Намалява тъмните кръгове

Кафето може да намали тъмните кръгове под очите. Действието на кофеина подобрява притока на кръв и изравнява цвета на кожата в тази зона, за което можете да разчитате на различни кремове и серуми. 

За какво да внимаваме

Не забравяйте, че прекомерната консумация на кафе в комбинация с високите нива на стрес в забързаното ежедневие, е възможно да провокира кожни оплаквания. Хормоните на стреса като кортизол, които се освобождават при стресови ситуации, стимулират тялото да произвежда повече инсулин и това на свой ред може да доведе до омазняване на кожата, запушване на порите и възпаление. 

И едно важно напомняне заради диуретичните му свойства – уверете се, че пиете достатъчно вода и хидратирате добре тялото си, за да се наслаждавате на ободряващия ефект на кафето и благотворното антиоксидантно действие на съставките му в качествените продукти за грижа за кожата. 

 

Източници: 

1 ~ Does Coffee Have Any Benefits for Your Skin?

https://www.healthline.com/health/coffee-benefits-for-skin#benefits 

 

2 ~ Keep Your Skin Youthful with Coffee!

https://puritycoffee.com/5-antioxidants-coffee-promote-skin-health/ 

 

3 ~ Skin photoprotection and consumption of coffee and polyphenols in healthy middle-aged Japanese females:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25041334/

 

4 ~ 7 Ways Coffee Wakes Up Your:

https://www.ipsy.com/blog/coffee-benefits-for-skin

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да се публикува.