Дермагенетиката

Дермагенетиката е наука за генетично тестване. Иновативният аналитичен подход, с който тя работи, внася революционно ново разбиране в концепцията за грижа за кожата. 

Всеки от нас притежава 99% от ДНК на всеки друг човек. Останалият 1% е това, което ни прави уникални.

Респектът към този 1% процент уникалност е в основата на дермагенетиката, която се фокусира върху избрани генетични вариации, свързани със здравето на кожата. Именно генетичните принципи определят прогностичните, диагностичните и терапевтичните възможности за всеки от нас. 

Научният подход

Терминът дермагенетика възниква в Калифорния през 2003 г. Това е и годината, в която е създаден първият индивидуален крем за кожа. След като изследват характеристиките на основни гени, учени от Dermagenetics представят откритието си, което проправя път за развитието на нов и иновативен подход в света на дерматологията. 

Целта на научноизследователския проект е да обхване цялата картина от генни мрежи на човешкия геном и да анализира ролята на естествения подбор и биологична еволюция в контекста на съвременната среда, в която живеем. Това позволява на учените да проследят в детайли как начинът на живот влияе на функционирането на специфични гени и кои генетични вариации са по-благоприятни за нашето здраве на фона на взаимодействието ни с околната среда.

На тази научна основа са и проучванията на основните гени, които са отговорни за производството на ензими и аминокиселини, както и за клетъчната устойчивост. Генетичните характеристики определят как тялото и кожата ни отговарят на предизвикателства като фотостареене, външни фактори, възпалителни процеси и оксидативен стрес в зависимост от индивидуалния ни режим. Те са решаващи също за нашата предразположеност към различни кожни оплаквания, поява на бръчки, синтезиране на колаген, равномерност на тена, гладкост и еластичност на кожата.  

Уникалността ни е заложена в дори едва доловимите вариации, познати като единични нуклеотидни полиморфизми (SNPs). С други думи кожата на всеки от нас реагира по свой уникален начин, което подчертава нуждата от индивидуално отношение и грижа.

Какво представлява генетичното изследване?

В основата на генетичното изследване, известно още като ДНК тестване, е молекулата на ДНК. Тя носи нашия генетичен код и способността на всяка наша клетка за правилно функциониране и регенериране. 

Резултатите от генетичното изследване показват промените в ДНК последователността или структурата на хромозомите, пряко свързани с биохимичните процеси в тялото.

Дермагенетиката предоставя възможност не само да опознаем нашите гени, но и да коригираме „дефектите“, към които сме предразположени. Този иновативен научен подход следва индивидуалната превантивна програма NGDerm на NutriGen, която се стреми по естествен път да съхрани генетичния потенциал на кожата и здравето ни в цялост. 

Какво е нужно да направим, за да знаем повече? Достатъчно е просто да вземем проба с памучно тампонче от вътрешната страна на бузата. 

Индивидуална грижа от ново поколение

Съвсем скоро, благодарение на персонализирания кожен ДНК тест NGDerm, вече ще разполагаме с нашата лична карта, която ще разкрие кои гени все още не действат в оптимална степен в наша подкрепа. Генът е най-малката функционална единица за наследственост. Дермагенетиката използва тази информация, за да предложи необходимата индивидуална грижа.

И тук не става дума за директна намеса в генетичната или клетъчната функция. Напротив – ефективната грижа за кожата включва подходящ избор на козметични процедури и продукти с локално приложение, препоръки за витамини и добавки, личен хранителен режим. Това, което работи добре за един, може да е тотално противопоказно за друг. И само в нашия дермагенетичен рисков профил се съдържа ключът за това.

Генетичният тест на NGDerm изследва 15 гена и генетичните маркери в пет основни категории. Резултатите дават възможност да видим голямата картина и важните процеси на стареене на кожата:

  • Твърдост и еластичност

Тази категория показва генетичната предразположеност на тялото ни да синтезира колаген, за да поддържа кожата здрава и млада за по-дълго време. За тази цел се изследват гени, свързани със защита на съществуващия колаген и забавяне на неговото разграждане. 

  • Гликиране (A.G.E.)

Анализира се способността на организма за разграждане на глюкоза. Съответно се изследват гените, отговорни за прекъсване на гликирането – контрол на серумните нива на глюкоза, енергийния прием и освобождаване.

  • Щети и пигментация от слънцето

Фокусът  е върху генетичната предразположеност на тялото да произвежда достатъчно меланин (пигмент), предпазвайки кожата ни от влиянието на слънцето. И още – способността й за естествено възстановяване вследствие на излагане на UV лъчи.

  • Увреждане от свободни радикали

Категорията изследва нивата на производство на антиоксиданти. Резултатите показват способността на организма да се справя с въздействието на свободните радикали и замърсяването от външната среда. 

  • Чувствителност и възпаление

Анализира в каква степен генетичната предразположеност към възпаление е отговорна за ранното стареене на кожата. Изследват се гени, свързани с различни възпалителни процеси, защита от вътрешни токсини и кожна чувствителност. 

В тялото на всеки от нас е заложен уникален генетичен механизъм, като способността за правилно функциониране и регенериране е индивидуална за всеки. И колкото по-рано започнем да гледаме на себе си по този уникален за нас начин, толкова повече възможности имаме с оптимална грижа да съхраним за по-дълго време кожата си млада и здрава, да я опознаем и да я обикнем. 

Източници:

1 ~ DNA Skincare:

https://www.beautyheaven.com.au/dna-skincare3-1699 

2 ~ https://ngderm.bg/

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да се публикува.