Носенето на маска и грижата за кожата 

„Зад всяка маска има лице, а отвъд него — история.“

— Марти Рубин

Кожата на    лицето ни е най-чувствителна към  въздействието на различни фактори от външната среда. В последната година предпазването с носене на маска внася ново за всички разбиране за грижата за здравето, оттук и за грижата за кожата на лицето. 

Маската вече е неотменим атрибут в ежедневието ни, с който да защитим себе си и околните, ограничавайки разпространението на COVID-19 в световен мащаб. Носенето на маска обаче може да провокира различни кожни проблеми акне, розацея, екземи, зачервявания, обриви, сърбеж, пост-възпалителна хиперпигментация. Специалистите дерматолози дори наблюдават ново явление – така нареченото. “маскне”

Как диша кожата, докато носим маска…?

Продължителното носене на маска е възможно да причини раздразнения в частта, в която е покрито лицето носа, устата и брадичката. Докато носим маска, кожата ни е с ограничен достъп до въздух и тя буквално не може „да диша“, което често води до усещане за задух . 

Тази затворена среда допринася за повишеното отделяне на себум, пот, слюнка и омазняване по вътрешната част на маската, което в съвкупност създава риск от възникване на “маскне”. Специалистите посочват повишеното ниво на pH, по-високата влажност на епидермалната повърхност и температурата на кожата, като допълнителни ключови фактори за образуването на “маскне”.

В много случаи маската предизвиква механично триене и запушване на порите, което създава своеобразна бариера. Ефектът наподобява акне механика, което често се среща при хокейните играчи, където каската покрива лицето и кожата е подложена на натиск и триене. 

6 съвета как да предпазим кожата си:

Kak da predpazim kozhata si

  1. Грижа за лицето

Нежната грижа може да предотврати кожни оплаквания особено при суха и чувствителна кожа. На първо място е ежедневното почистване на лицето и подхранване с подходящ овлажняващ крем. 

Сухата кожа е най-честият проблем при носенето на маска. Затова се уверете, че използвате продукт , който дава нужната хидратация  и предпазва от изсушаване. Нанасяйте , веднага след почистване на  лицето с нежен измиващ лосион с антибактериално действие или мицеларна вода. Не забравяйте, че твърде честото измиване също изсушава кожата. 

Важно да знаем какъв продукт да изберем според типа кожа:

  • за мазна кожа (както и при влажно и горещо време): гел
  • за нормална и/или комбинирана кожа: лосион
  • за суха към много суха кожа: крем

При много мазна кожа и акне са подходящи продукти, които съдържат салицилова киселина (почиства добре порите). 

И не забравяйте – устните също се нуждаят от грижа! 

Нанасяйте овлажняващ балсам преди и след използване на маска, както и преди лягане.

  1. Правилната маска

Маската трябва да покрива правилно носа, устата и брадичката. Ако тя е твърде тясна за овала на лицето и се притиска непрекъснато към него, това може да предизвика кожни раздразнения. А, ако рисковите зони не са добре покрити, лесното пренасяне на вируса става възможно.

Специалистите съветват да използваме маска от 100% естествени материали, като памук, тъй като той дава възможност на кожата да диша.

Вие избирате къде за вас е балансът между тежестта на материала, от който е изработена маската, и нивото на предпазване, което осигурява. 

Chista maska

  1. Чиста маска

Изключително важно е да използваме чисти маски и да ги сменяме възможно най-често. „Представете си, че маската е вашето бельо. Не искате всичко това, което се отделя по вътрешната й част, да отива постоянно към вашето лице“, отбелязва д-р Кендрис Хийт, асистент професор по дерматология към Temple University в Пенсилвания, САЩ.

Изпирайте маската след всяко носене – прането премахва себума от кожата, който се задържа в маската и причинява  кожни оплаквания.

  1. По-малко грим 

В ежедневието си обичайно използваме твърде много продукти за разкрасяване, но сега е време да опростим този режим.

Нанасяйте по-малко грим, докато носите маска. По този начин намалявате риска от запушване на порите и дразнене на кожата. Ако все пак гримът е наложителен, заложете на некомедогенна козметика (съставките в нея не запушват порите). 

Следвайте принципа по-малкото е повече използвайте само необходимото и се грижете за лицето си.

Grizha za kozhata chista maska

  1. Без експерименти

Не забравяйте, че носенето на маска, дори за кратко време, може да направи кожата много чувствителна. Избягвайте да пробвате нови продукти, които могат да предизвикат раздразнения. Не използвайте агресивни продукти като ексфолианти, скраб и ретиноиди, тъй като действието им забавя естественото възстановяване на кожата. Ако все пак имате нужда от продукти с по-активни съставки, старайте се да ги нанасяте само вечер. 

“Ако преди не сте използвали продукти като ретинол, сега не е моментът да опитвате”,-съветва д-р Кери Коварик, асистент професор по дерматология и член на Американската асоциация на дерматолозите. 

  1. Паузи

Медиците, които в продължение на часове неотлъчно носят маски и са изложени на най-висок риск от кожни проблеми, споделят, че това предпазва кожата им. 

Сваляйте маската поне веднъж за 15 минути на всеки четири часа.

Разбира се, само когато е безопасно за вас и след задължително измиване на ръцете.

Какво да правим при “маскне”?

Грижата за “маскне” е като грижата за акне – само причината за възникването е различна.

Оплаквания могат да се появят при хора, които вече са имали или са предразположени към акне, розацея, екземи.

Ако вече имате т.нар. “маскне”, имайте предвид, че каквато и грижа да полагате, кожата на лицето ще продължи да е в допир с маската. 

Затова е важно да се погрижите за себе си, да обърнете внимание на нивото на стрес и да се уверите, че следвате здравословен хранителен режим. Скорошно проучване на “JAMA Dermatology” доказва, че шоколадът и рафинираните храни, като цяло, могат да предизвикат или задълбочат оплакванията при акне.. 

И най-важното — дайте грижа на кожата си и й позволете да диша възможно най-свободно. Защото както казва Марти Рубин, зад всяка маска има лице, а отвъд него — история. Нашата лична история за грижа за себе си.

 

Източници:

1 ~ 9 Ways to prevent face mask skin problems:

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/face/prevent-face-mask-skin-problems 

2 ~ Maskne Is the New Acne, and Here’s What Is Causing It:

https://www.nytimes.com/article/maskne-acne.html?auth=login-google1tap&login=google1tap 

3 ~ Association Between Adult Acne and Dietary Behaviors:

https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2767075 

4 ~ Maskne (Mask Acne) Is A Real Thing: A Dermatologist Tells Us How To Combat It:

https://oryon.co.uk/blog/maskne/

5 ~ How to make ‘maskne’ a thing of the past, according to experts:

https://us.cnn.com/2020/08/06/cnn-underscored/maskne-treatment-prevention/index.html

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да се публикува.