Чудодейната хиалуронова киселина

Красотата е… в кожата ни. Кожата безпристрастно отразява навън всички процеси, които се случват вътре в нас. Нейният вид винаги подсказва за какво копнее тялото ни, за да се чувстваме наистина здрави, жизнени и енергични. 

Като най-фин и сетивен орган, който обгръща цялото ни същество, кожата изпълнява изключително отговорна задача предпазва ни от външни въздействия, които са особено осезаеми през зимния сезон. Тя постоянно е изложена на последствията от резките преходи от затоплените пространства вътре към ниските температури навън, външните замърсявания, неподходящите грижи. Какво й е нужно в студените дни, когато е по-чувствителна и уязвима, за да може да се справя с всички предизвикателства? 

Вода. 

 

Водата в нас

Хубавият и здрав вид на кожата, нейната еластичност и мекота се дължат на високото съдържание вода в клетките, в междуклетъчното пространство и в повърхностния слой на кожата. Ежедневното въздействие на външните фактори обаче, в съчетание с естествените процеси на стареене, често води до дехидратация и загуба на влажност. 

Ключовият хидратант за клетките е хиалуроновата киселина. Изключителен факт е, че тя задържа до 1000 пъти повече вода от теглото си! И още само 1 грам хиалуронова киселина задържа до 6 литра вода. Неслучайно тя е неизменна съставка в козметичните продукти за нежна грижа за кожата. Какво е добре да знаем за главния герой в хидратацията? 

 

Чудодеен ефект

Хиалуроновата киселина има невероятни свойства, като основното е да свързва и задържа водните молекули в клетките. 

И въпреки че звучи като нещо, което ще се замислим дали е подходящо да нанасяме върху лицето си, имайте предвид, че тялото ни я произвежда по естествен път. Тя е неизменна част от извънклетъчната  матрица (ECM), която свързва клетките в тъканите. 

В човешкия организъм хиалуроновата киселина се съдържа в най-висок процент в кожата около 50% от цялото тяло. Благодарение на хигроскопичните й свойства кожата ни е здрава, свежа и еластична. С напредването на възрастта обаче, нивата на хиалуронова киселина намаляват и се появява необходимостта от допълнително външно набавяне. 

Многобройни научни изследвания доказват, че хиалуроновата киселина подобрява хидратацията и производството на колаген, бори се с щетите, причинени от  свободните радикали, поддържа еластичността и дори има изразени антибактериални и противовъзпалителни свойства. 

В областта на офталмологията особено ценно е свойството й да задържа вода, подпомагайки хидратацията на очите при различни здравословни оплаквания. Хиалуронова киселина се прилага и при травми и лечение на рани, тъй като активира имунния отговор на засегнатите клетки. Има благоприятен  ефект и върху  ставите, като прави движението на ставите гладко и безболезнено.

blog-hialuronova-kiselina-4

Биологични функции 

Хиалуроновата киселина е дълъг, линеен, водонеразтворим мукополизахарид (Glycosaminoglycan). Синтезира се от всички живи организми (изключение са водораслите) и изгражда междуклетъчните пространства.

Средно човешкото тяло съдържа около 15 грама хиалуронова киселина, като една трета от това количество се разгражда, участвайки в ежедневните биологични процеси. В действителност има множество аспекти, които се отразяват на сложния метаболизъм на хиалуроновата киселина в организма с напредването на възрастта. 

Стареенето на кожата е естествен и комплексен биологичен процес, който се влияе от други два процеса, протичащи независимо един от друг. Първият е вътрешното стареeне, необратимият генетичен ход, който се отразява върху кожата ни по начина, по който действа върху всички органи и системи в тялото. 

Вторият е външното стареене,  като  резултат от начина на живот, храненето, външните въздействия.

Вътрешното  стареене е свързано и с хормоналните промени, които настъпват с възрастта – намаляванепроизводството на полови хормони. Липсата на достатъчно от хормоните естроген и андроген например се отразява върху нивата на колаген, което води до сухота на кожата, загуба на еластичност, епидермална атрофия и бръчки.

И тук е важно да подчертаем благоприятният ефект от хиалуроновата киселина, която от една страна взаимодейства с колагена, а от друга се свързва с водните молекули.

Тази естествена и мощна съставка хидратира кожата там, където тя има най-много нужда. „Действието й е различно в сравнение с киселините, които се използват за ексфолиране“, отбелязва д-р Мариам Замани – специалист в областта на окулопластичната хирургия и лицевата естетика, базирана в Лондон, Великобритания. Ето защо ключовата дума тук е хидратация. 

Защо да използваме хиалуронова киселина? 

  1. Изключително нежна, стегната и мека е кожата, ако е достатъчно добре хидратирана. И изглежда сияйна. С други думи, вече не ни е нужен филтър за снимките в Instagram.
  2. Фините линии и дори дълбоките бръчки намаляват, тъй като се регулират и забавят процесите на стареене. Защото както отбелязва дерматологът д-р Зипора Шайнхаус от Санта Моника, Калифорния, нашата кожа е най-големият външен орган на тялото и попива близо 60% от съставките, които нанасяме.
  3. Подходяща е за всички типове кожа, дори при предразположеност  към алергии, акне, розацея. Хората със суха и зряла кожа най-много се радват на ефекта й.
  4. Има антиоксидантни свойства, благодарение на които успешно се справя със свободните радикали и замърсяванията от външната среда.
  5. Напълно безопасна е и можем да я използваме всеки ден. За разлика от други киселини, хиалуроновата не уврежда кожата. Прониква лесно, на което се дължи добрият локален ефект. 

 

Ако искате да си върнете естествения сияен вид, време е да включите подходящи продукти с хиалуронова киселина в ежедневния ритуал за красота. 

Ето и нашето предложение за Ултрахидратиращ серум от серията biomimic:

ultrahidratirasht-serum

 

 

Източници:

1 ~ Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

2 ~ What is hyaluronic acid? https://www.dermalogica.com/blogs/living-skin/what-is-hyaluronic-acid

3 ~ What Is Hyaluronic Acid And How Does It Work? https://www.elle.com/uk/beauty/skin/a35378/what-is-hyaluronic-acid-and-how-does-it-work/

4 ~ What Is Hyaluronic Acid, and How Does It Benefit Your Skin? https://www.google.com/amp/s/www.allure.com/story/what-is-hyaluronic-acid-skin-care/amp

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да се публикува.