Нежна грижа при акне

Лицето е средството, с което заявяваме себе си пред външния свят. Дискомфортът в тази част от физическото ни присъствие може да повлияе не само на общуването с другите, но и на личната ни себеоценка. Пред подобно предизвикателство са изправени много от хората, които страдат от акне. Според многобройни научни изследвания, акнето е най-разпространеното заболяване в световен мащаб. Ето защо е важно да разгледаме факторите и причините за възникване, както и възможностите при нужда да се погрижим за здравето на кожата на лицето си. 

Акнето е възпалително кожно заболяване, което се среща предимно в младежките години, но може да се прояви и в напреднал житейски период. Известни са редица видове акне, като най-общо те се определят според възрастта, конкретните симптоми и причини за възникване. И макар че са засегнати основно хората на възраст между 12 и 24 години, клинични случаи описват дори бебешко и възрастово акне. Кожното заболяване се появява върху лицето, врата, долната част на брадичката, горната част на гърба и гърдите. Тези зони са богато снабдени с мастни жлези, чиято функция се оказва ключов фактор за развитие на акне. Възпалителният процес, който отключва заболяването, е свързан с хормоналните процеси в тялото, най-често в младежките години. Вследствие се предизвиква свръхсекреция на себум и омазняване на кожата. Комбинацията от прекомерно отделяне на себум и мъртвите клетки, провокира образуването на слой, който буквално запушва кожните пори. Обикновено мъртвите клетки по естествен път се освобождават от кожата. При свръхсекреция на себум този процес е силно затруднен и може да е предпоставка за възпаление.

Акнето е медицински проблем, който има различни степени в зависимост от причините и вида. Характеризира се с поява на комедони (черни и бели точки), пъпки, папули, пустули и нодули при натрупване на себум в запушените пори в областите, в които има най-много мастни жлези. Класифицирани са разновидности като акне вулгарис, акне козметика, акне механика, контактно акне, комедонно акне, инфантум (при деца), акне неонатум (при бебета) и други.  Акне вулгарис например се среща при над 70% от младежите и от двата пола. При около 20% от случаите заболяването оставя физически белези, но последствията обичайно са по-сериозни при мъжете. 

Причини за възникване

Основните причини за възникване на акне са нарушения в космените фоликули, свръхпроизводство на себум, запушване на порите, бактериален растеж и последващо възпаление на засегнатата област. 

Хиперпролиферацията на фоликуларния епидермис е процес на нарушение на повърхността на космените фоликули. Ключова роля тук имат андрогенните хормони в младежка възраст, както и промените в състава на мастния секрет. Друг водещ фактор е възпалителната реакция, свързана с проинфламаторния цитокин Интерлевкин 1a (IL-1a).

Свръхпроизводството на себум зависи от редица хормонални процеси, отговорни за които са хормоните андроген и тестостерон. Интензивността на хормоналните промени определя и степента на проява на акнето. Колкото повече себум се отделя, толкова по-трудно е естественото освобождаване на мъртвите кожни клетки, което задълбочава заболяването. 

Пропионибактериите (Propionibacterium acnes) стимулират възпалението, а повишеното отделяне на себум създава добра хранителна среда за тяхното размножаване. 

Възпалителната реакция може да се прояви като първичен или вторичен отговор спрямо бактериалния растеж на пропионибактериите. 

Специалистите дерматолози обръщат внимание и на допълнителни фактори като грижата за кожата и приложението на козметични продукти, приема на лекарствени средства, влиянието на хранителния режим и здравословния начин на живот. 

Може да мине време, преди вие и вашият дерматолог да откриете точния подход за лечението на акне, което да отговаря на нуждите на вашата уникална кожа и генетичните дадености. На първо място е важно да се наблюдава средният слой на кожата, разположен под епидермиса. Това ще помогне да се определи степента на проява на заболяването, както и подхода за лечение: локално, орално (или и двете), съветват от Американската Академия на дерматолозите. Споделяме няколко препоръки при акне, подкрепени от научния подход и професионалната опитност на водещи експерти в областта на грижата за кожата:

  1. Чиста кожа 

На първо място се уверете, че осигурявате добра хигиена на кожата си. Почиствайте лицето си два пъти дневно, дори когато в края на деня сте изморени и ви се струва, че нямате сили за това. 

Също така е важно добре да познавате кожата си, за да знаете от какво точно се нуждае тя. При склонна към омазняване кожа избирайте продукти със салицилова киселина, бензоил пероксид или гликолова киселина. За чувствителна кожа са подходящи почистващи продукти с лактова киселина или хидратиращи съставки, като глицерин и хиалуронова киселина. 

Съветваме ви да сменяте редовно кърпата си за лице и спалното бельо.

  1. Хидратация

Правилният овлажняващ крем може да подобри усещането за здравето на кожата. При суха и дехидратирана кожа е важно да не се стимулира излишно нейното омазняване, по-горе обяснихме причината за това. „При добро хидратиране кожата връща баланса си, съответно осезаемо усещаме и ефекта на лечението“, казва д-р Джесика Уайзър от New York Dermatology Group. Избирайте продукти с необходимото pH, което да се съчетава с продуктите за локално лечение на акне. 

  1. Нежна грижа

Ексфолиращите процедури могат повече да навредят, отколкото да помогнат. Когато се правят твърде често, е възможно да предизвикат зачервяване, наряване и дори възпаление на кожата. „Имайте предвид, че тяхното действие може да отстрани здравите кожни клетки и впоследствие да се образуват отворени рани“, казва още д-р Уайзър. Препоръката е тези процедури да се правят нежно и внимателно, не повече от 2-3 пъти седмично в зависимост от типа кожа.

Тук е мястото да припомним, че е важно да избираме слънцезащита, която не запушва порите. 

  1. Без грим по време на спорт

Още една ключова стъпка, която оправдава максимата, че по-малкото е повече, особено когато става дума за здравето на кожата. Не забравяйте преди и след обичайната спортна тренировка да почистите добре лицето си – при интензивно потене, порите на кожата трябва да бъдат свободни, за да не се влоши акнето. Колкото по-интензивни са тренировките, толкова повече имате нужда от това.

  1. Храна

Всяка храна, която е свързана с повишено ниво на инсулин, може да провокира възпаление и акне, отбелязва специалистът д-р Кали Папантониу. Нека акцент в менюто да са зеленолистни салати и зеленчуци. Избирайте плодове с високо съдържание на антиоксиданти. Редица научни изследвания показват, че при пациенти с акне се забелязва по-сериозно омазняване на кожата и съответно по-ниски нива на антиоксиданти. Избягвайте рафинираните храни и тези със съдържание на захар, алкохола и кафето. Уверете се, че давате достатъчно вода на тялото си.

  1. Спокойствие

Справянето със стреса е сред факторите, които влияят на всички аспекти на здравето. Лечението на акне и здравето на кожата е един от тях. Преразгледайте онези сфери от живота си, които ви носят постоянно напрежение и изберете утвърждаващи и положителни стъпки за вас. Понякога е достатъчно просто да си подарим още един час сън или повече време за движение и разходки. Открийте  най-подходящото за вас.

  1. За кожата

Когато става дума за акне, има многобройни продукти за грижа за кожата – от почистващи до кремове, лосиони и серуми за локално лечение. Кое да изберем? Задачата е да се подпомогне отделянето на мъртвите клетки, да се балансира омазняването, спиране на възпалението и в крайна сметка справяне с пропионибактериите. 

При начална до средна степен на акне можем да избираме продукти, чиито съставки съдействат за отстраняване на мъртвите клетки от запушените пори. Този ефект дава гликоловата киселина, която се съдържа в Серума с антигликиращ комплекс от Biomimic – хидратира и освежава в дълбочина, подсилвайки естественото ремоделиране. За добрата хидратация на кожата на лицето можем да разчитаме и на Ултрахидратиращия серум на Biomimic.

Накрая ще обърнем внимание и на ползите от ретинола. Известен най-вече с благоприятния ефект при стареене, тази форма на витамин А подпомага също изчистването на акне. То е възпалително заболяване, а ретиноидите имат антивъзпалително действие. Бъдете внимателни при чувствителна кожа (или при оплаквания като псориазис, екзема и розацея), тъй като ретинолът може да има твърде силен ефект. Подходящ избор в това отношение е Серумът с ретинол + алое от Biomimic

Източници:

1 ~ How to Get Rid of Acne: 25 Skin Care Tips from Dermatologists:

https://www.teenvogue.com/story/how-to-treat-a-breakout

2 ~ 17 Acne Treatments That Really Work, According to Dermatologists:

https://www.self.com/story/common-acne-treatments

3 ~ A comprehensive review on acne, its pathogenesis, treatment, in-vitro and in-vivo models for induction an evaluation methods:  

https://ijpsr.com/bft-article/a-comprehensive-review-on-acne-its-pathogenesis-treatment-in-vitro-and-in-vivo-models-for-induction-and-evaluation-methods/?view=fulltext 

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да се публикува.